Monday, October 12, 2015

Bryggdag: Dr Åsas Hopfenweizen

I lördags bryggde jag öl till min sambo Åsas disputationsfest som snart går av stapeln. Då jag fick fria händer så föll valet på öltypen Hopfenweizen, som jag varit sugen på ett tag och som jag tycker är en rolig mellanväg mellan två goda öltyper: Hefeweizen och IPA.
Efter lite research på nätet komponerade jag ihop följande recept (fick hjälp av Stevens med detaljerna samt med bryggningen):

Volym: 26 liter

Malt:
3.5 kg Vetemalt
3.15 kg Pilsnermalt
0.35 kg CaraPlus (Ljus karamellmalt)
0.5 kg Socker (Tillsätts 5 dagar in i jäsningen)

Humle:
100 g Chinook
100 g Citra

Jäst:
WLP300 Hefeweizen Ale Yeast

OG: 1.065 (Efterräknat med sockret adderat)
Förväntad FG: 1.017
Förväntad ABV: 6.7 %

Bilder:

Lakningen gick smidigt som tusan trots att 50% vetemalt användes.

Draven som blev över efter lakningen. Ser inte jättegott ut...

Kylning av den förhoppningsvis skitgoda ölen!

Härlig humlekaka i filtret.

No comments:

Post a Comment